Museum fotografie

 Door de jaren heen is fotografie voor kunstenaars, en vooral musea, uitgegroeid tot een ware specialisatie. Ondertussen behoort een rij musea tot mijn klantenkring, te beginnen uiteraard met in Breda MOTI en het Breda's Museum, maar ook het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden, en zelfs heb ik al enkele objecten gefotografeerd voor museum M te Leuven, in Belgie. Ook voor diverse kunstenaars heb ik hun werk gefotografeerd, zodat ze professioneel voor de dag komen bij het sturen van persberichten of bijvoorbeeld bij het werven van sponsors. De laatste nieuwe klant op dit vlak is de Gemeente Breda, die ook veel kunst (oude en moderne) en antiek in bezit heeft.

 

Teun Hocks Volkenkunde Warhol Beatrix

 

Het scala aan projecten is erg breed, voor het Rijksmuseum Volkenkunde heb ik zelfs een glossy boek gefotografeerd met alle top-stukken er in, nu te koop in de gift-shop! Verder zijn foto's van mijn hand gebruikt voor posters, websites, folders en brochures, koelkastmagneten, puzzels, noem maar op. Uiteraard worden de foto's ook gebruikt in de collectie-beheer databases van de musea zelf, maar doorgaans is dat niet de reden dat de werken gefotografeerd moeten worden. Behalve het fotograferen van allerlei objecten, fotografeer ik ook met enige regelmaat een museum-evenement zoals een opening of een lezing.

Als speciale toepassing wil ik vermelden dat ik enkele zeer kwetsbare werken (tekeningen en prenten) zeer gedetailleerd heb gefotografeerd, en weer op exacte 1:1 schaal heb afgedrukt op soortgelijk (maar modern) materiaal, werken die daarna in exposities zijn vervangen door mijn perfecte reproducties, om schade aan de originelen te voorkomen.

Een van de leukste projecten was het fotograferen van het transport vanuit Brussel van een enorm schilderij van Petrus van Schendel, wat naar het Breda's Museum werd gebracht voor restauratie op zaal. Tijdens de restauratie (door John Post) op zaal werd de reportage over de originele situatie en het transport vertoond door middel van projectie op een groot scherm. Uiteraard heb ik de restauratie van dit zeer bijzondere werk ook weer mogen vastleggen. Alles bij elkaar enorm leuk om te doen, en echt een situatie waar mijn fotografie een grote toegevoegde waarde heeft gehad voor het museum en het publiek.

 

     Sieraden       Volkenkunde       Afrikaanse kunst

 

Over het algemeen is het fotograferen van kunst technisch en specialistisch werk, wat zo zijn eigen uitdagingen heeft. Zo is het bijvoorbeeld vrijwel allemaal fotografie op locatie, wat uiteraard de mogelijkheden wat beperkt. Verder is het in veel gevallen niet mogelijk (of toegestaan...) om de objecten snel te verplaatsen, of wat te verdraaien bijvoorbeeld. Al met al fotografisch gezien echt een uitdaging.

 

Zilver Expositie Volkenkunde

Wilt u uw collectie eindelijk eens goed en compleet gefotografeerd hebben, voor welk doel dan ook, neemt u dan gerust contact op, via het email-formulier onderaan deze pagina. 

 

 

Contact

Adres

Lourens Smak

Leeuwerikstraat 31
4815 CR  Breda
Nederland
+31 655151377
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.