CGI & 3D renderen

 De nieuwste ontwikkeling in de professionele fotografie, nu ook in Brabant! Na maanden zwoegen, leren, proberen, en studeren zijn ondertussen de eerste opdrachten afgerond en durf ik mijn site aan te passen: vanaf nu doe ik ook CGI, oftewel Computer Generated Images, en ben ik bekwaam in het fotorealistisch renderen van 3D bestanden.

Wat zijn nu de mogelijkheden en de voordelen hiervan?

De mogelijkheden die zijn het makkelijkst te omschrijven, namelijk alles is mogelijk... De voordelen voor u als klant zullen varieren met uw behoefte. Zijn uw producten nog in China en heeft u foto's nodig? Heeft u een nieuwe huisstijl gemaakt, maar moet er tegelijk met de huisstijl een advertentie worden opgeleverd met het -vernieuwde- product er al in? Wilt u tuinmeubelen fotograferen maar is het januari? Wilt u zien hoe een nog niet bestaande woning er uit komt te zien, volledig ingericht en al? Heeft u een compleet product-assortiment wat exact hetzelfde gefotografeerd moet worden?

Een wolk rondvliegende pepermuntjes? geen probleem!

Zeker als u al over cad/cam bestanden kunt beschikken van de producten, kan het maken van fantastisch marketing-materiaal vaak eenvoudig worden gerealiseerd. Ook is het eenvoudig om snel meerdere fotografie-voorstellen te maken, zodat een weloverwogen keuze gemaakt kan worden welke variant wordt uitgewerkt.

Ook animaties zijn mogelijk voor op websites of voor commercials, maar ook zijn deze weer te fotograferen, inclusief bewegings-onscherpte. Draaiende wielen bij een foto van een auto, bijvoorbeeld. Andere nieuwe mogelijkheden zijn onder andere "exploded view" opnamen, of opnamen met een doorsnede van een product om de binnenzijde te laten zien, allemaal in zeer hoge fotorealistische beeldkwaliteit. 

Tot slot zijn er natuurlijk ook nog hybride mogelijkheden; echte mensen die in een virtueel decor zijn geplaatst, exact matchend qua perspectief en belichting. Of andersom, een nog niet bestaand product in een echt interieur geplaatst, dat kan natuurlijk ook...

Binnenkort zullen er nog meer voorbeelden van dit werk op mijn site verschijnen. Ik verheug me er op u met deze nieuwe technieken van dienst te zijn!

Interieurfotografie

 Interieur-opnamen maken is één van mijn specialiteiten. Werk wat zo zijn eigen problemen en oplossingen kent. Naast het maken van een serie interieur-opnamen voor website en brochure, staat er ook nog een portret op het programma.

Interieur   Ninke Amelink

We beginnen met de portretopname van styliste Ninke Amelink, deze foto wordt zwart/wit en ik pas mijn verlichting hier aan aan. Welke foto Ninke zelf heeft uitgekozen weet ik op dit moment nog niet, maar de foto hierboven vind ik zelf prima geslaagd.

Daarna begint het gesjouw met de lampen, en ook met de meubels en decoratie... alle te fotograferen spullen staan al mooi opgesteld, maar nadat de hoek van de camera bepaald is moet er eigenlijk altijd nog van alles veranderd worden, totdat het vanuit de camera gezien helemaal perfect is. Het is hiervoor uiteraard essentieel om de camera op een zwaar statief te zetten.

Een probleem wat altijd speelt bij dit soort fotografie is de kleur, zeer belangrijk uiteraard voor de klant. Er is eigenlijk altijd meng-licht met wat daglicht en veel sfeerlichtjes, vaak PL tegenwoordig. Deze spaarlampen zijn (voor fotografie) slecht van kleur en zonder extra verlichting, ik gebruik hiervoor Profoto flitsapparatuur, zijn dergelijke opnamen niet goed te krijgen qua kleur. De juiste balans tussen de flits en het bestaande licht bepalen is zeer belangrijk.

Nog een kleine professionele tip: neem de ND-verloop filters mee bij interieur-fotografie. Normaal worden deze bij landschapsfotografie gebruikt om bijv. de lucht wat donkerder te maken, maar ze kunnen ook uitstekend van pas komen als bij het fotograferen van een interieur als dit, het plafond wat te veel licht vangt. De plaats waar de lampen kunnen staan is vaak beperkt door reflecties en dergelijke, of door andere meubels die in de weg staan, en zo is dit probleem eenvoudig op te lossen. Ik heb diverse zulke ND filters, in verschillende sterktes, ik gebruik ze weinig maar het zijn wel echte "problem solvers". In het voorbeeld hierboven heb ik zo'n filter gebruikt om de uitlichting wat minder vlak te maken, de lamp verplaatsen was uitgesloten ivm spiegeling in de ruit en/of het schilderij...

De serie opnamen zal uiteindelijk voor allerlei doeleinden worden gebruikt, o.a. om mee te adverteren in glossy magazines, en voor de website.

 Amelink exclusieve interieurs

 

Zakelijke portretten

 Zakelijke portretten zijn een belangrijk deel van mijn werkzaamheden; voor allerlei doeleinden zoals interne en externe magazines, en bijvoorbeeld voor websites en brochures, zijn opnamen van mensen in hun werkomgeving gevraagd.

Alphabet car lease    Activa magazine

Elk bedrijf heeft een boodschap voor hun (potentiele) klanten, soms is deze boodschap simpel, maar vaak is deze toch wat ingewikkelder om uit te leggen, en is een eigen magazine een logisch gevolg hiervan. Fotografie (en ook grafische vormgeving) draagt er aan bij om het juiste verhaal op een duidelijke en aansprekende manier te vertellen. Soms komen werknemers in beeld, maar het kunnen ook klanten zijn die een aansprekend verhaal vertellen, waarom zij nu juist voor bedrijf x hebben gekozen.

Ook is goede fotografie belangrijk om de artikelen in een magazine uitnodigend te maken om te lezen; het kan prikkelen en nieuwsgierig maken. De juiste uitstraling is ook belangrijk, formeel of informeel, professioneel, vriendelijk... Het is belangrijk om als bedrijf na te denken over deze dingen.

Vrijwel ieder werk is mensenwerk, en ik kan het bedrijven dan ook aanraden hier aandacht aan te besteden, in de uitingen in print en op het web. Persoonlijke service en het bijbehorende persoonlijke contact wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Vaak is het persoonlijke contact ook de doorslaggevende reden voor een klant om daadwerkelijk met een bedrijf in zee te gaan. Uiteindelijk moet u dat natuurlijk zelf doen, maar een uitnodigende foto kan wel dat persoonlijke contact tot stand brengen.

Deze week ben ik weer op pad, door vrijwel het gehele land, om een magazine voor een branche-organisatie met beeld te vullen. Erg leuk om te doen, en dit is ook zo'n voorbeeld van een bedrijf wat verschillende dingen te vertellen heeft: er zijn allerlei -hele verschillende-ontwikkelingen in de branche, en daarvoor is een magazine een uitgelezen (pun intended) keuze!

Out of the box

 Het 1-poot statief is een trouwe begeleider op locatie. Het is een simpel ding, niet meer dan een uitschuifbare buis die bedoeld is om het gewicht van de camera uit handen te nemen.

Het gewicht uit handen nemen is in veel situaties erg prettig, bijvoorbeeld bij het fotograferen met zwaardere apparatuur, vanuit een min of meer vaste positie. Digitale camera's hebben ook erg veel knopjes tegenwoordig, en het bedienen van de camera wordt ook veel prettiger wanneer je de camera niet tegelijkertijd hoeft te tillen.

Maar, zo'n simpele uitschuifbare buis heeft nog veel meer mogelijkheden... met de camera op de zelfontspanner maakte ik onlangs deze foto, van model Laura in een veld met bloemetjes. Het veld was helaas niet al te groot, waardoor ik op het idee van dit standpunt kwam; en zonder keukentrapje bracht het 1-poot statief uitkomst! Wel goed op de schaduw van de buis en de camera letten, die hoeft niet in beeld.

Binnenkort meer over deze (grote) serie opnamen; de laatste opnamedag staat gepland op 10 augustus.

Productfotografie

 De laatste dagen hebben in het teken gestaan van een grote hoeveelheid productfotografie; een fors aantal hengelsport-artikelen heb ik vastgelegd in de fotostudio, daarna bewerkt (incl. clipping-path), en DTP-ready uitgeleverd in 3 verschillende varianten per beeld.

Sommige van de producten zijn heel eenvoudig te fotograferen, andere zijn bewerkelijker. Bij toch een aanzienlijk deel van de hoeveelheid producten moet er wat veranderd worden, een ander logo, een grip moet een andere kleur krijgen, etcetera. Het helpt enorm als degene die de bewerkingen gaat doen, ook gefotografeerd heeft; ik kan met de opname al rekening houden met hoe bijvoorbeeld een steuntje wat een tas open houdt, weggewerkt zal gaan worden.

Productfotografie is een vak op zich, en er zijn enorm veel trucs om producten er beter uit te laten zien, en om sneller te kunnen werken. Snelheid en efficient werken zijn bij productfotografie natuurlijk erg belangrijk.

Ik gebruik voor deze opnamen daarom een speciaal gemaakte opnametafel, die veel meer mogelijkheden (en ook beeldkwaliteit!) biedt dan zo'n standaard wit plexi tafeltje, of een wit vel karton. Misschien dat ik in de toekomst hier nog eens een speciaal blog-item aan wijd... destijds heb ik een tijd geprobeerd zoiets te kopen, maar dat bleek eigenlijk onmogelijk; zelf maken was de enige optie. Een aanwinst voor de studio die duidelijk grote voordelen geeft, zowel voor mij als voor mijn klant.

En het is gewoon een feit: een product als het hierboven afgebeelde molentje is toch behoorlijk prijzig, en daarom moet het ook goed, duidelijk, en mooi afgebeeld worden, anders lijkt het alleen maar een slechte deal voor de (potentiele) koper. Bekijkt u de foto's in uw eigen webshop nog eens kritisch... want dure of luxe producten verkopen met flut-foto's, dat is echt een kansloze zaak.

Contact

Adres

Lourens Smak

Leeuwerikstraat 31
4815 CR  Breda
Nederland
+31 655151377
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.