Interieurfotografie

 Interieur-opnamen maken is één van mijn specialiteiten. Werk wat zo zijn eigen problemen en oplossingen kent. Naast het maken van een serie interieur-opnamen voor website en brochure, staat er ook nog een portret op het programma.

Interieur   Ninke Amelink

We beginnen met de portretopname van styliste Ninke Amelink, deze foto wordt zwart/wit en ik pas mijn verlichting hier aan aan. Welke foto Ninke zelf heeft uitgekozen weet ik op dit moment nog niet, maar de foto hierboven vind ik zelf prima geslaagd.

Daarna begint het gesjouw met de lampen, en ook met de meubels en decoratie... alle te fotograferen spullen staan al mooi opgesteld, maar nadat de hoek van de camera bepaald is moet er eigenlijk altijd nog van alles veranderd worden, totdat het vanuit de camera gezien helemaal perfect is. Het is hiervoor uiteraard essentieel om de camera op een zwaar statief te zetten.

Een probleem wat altijd speelt bij dit soort fotografie is de kleur, zeer belangrijk uiteraard voor de klant. Er is eigenlijk altijd meng-licht met wat daglicht en veel sfeerlichtjes, vaak PL tegenwoordig. Deze spaarlampen zijn (voor fotografie) slecht van kleur en zonder extra verlichting, ik gebruik hiervoor Profoto flitsapparatuur, zijn dergelijke opnamen niet goed te krijgen qua kleur. De juiste balans tussen de flits en het bestaande licht bepalen is zeer belangrijk.

Nog een kleine professionele tip: neem de ND-verloop filters mee bij interieur-fotografie. Normaal worden deze bij landschapsfotografie gebruikt om bijv. de lucht wat donkerder te maken, maar ze kunnen ook uitstekend van pas komen als bij het fotograferen van een interieur als dit, het plafond wat te veel licht vangt. De plaats waar de lampen kunnen staan is vaak beperkt door reflecties en dergelijke, of door andere meubels die in de weg staan, en zo is dit probleem eenvoudig op te lossen. Ik heb diverse zulke ND filters, in verschillende sterktes, ik gebruik ze weinig maar het zijn wel echte "problem solvers". In het voorbeeld hierboven heb ik zo'n filter gebruikt om de uitlichting wat minder vlak te maken, de lamp verplaatsen was uitgesloten ivm spiegeling in de ruit en/of het schilderij...

De serie opnamen zal uiteindelijk voor allerlei doeleinden worden gebruikt, o.a. om mee te adverteren in glossy magazines, en voor de website.

 Amelink exclusieve interieurs

 

Contact

Adres

Lourens Smak

Leeuwerikstraat 31
4815 CR  Breda
Nederland
+31 655151377
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.